Kontakt kundeservice på tlf. 31 90 00 14 - mail@quickpart.no - eller skriv til oss på chatten.
Logg inn

Få en perfekt stek med den riktige kjernetemperaturen

Få det perfekte stek

Når man lager mat, er det ofte vanskelig å vurdere om kjøttet er nok stekt. Hvis man steker kjøttboller er det relativt lett å avgjøre ved å snike et eksemplar av pannen og lage et kutt inn i den. Men når det står stek på menyen er det litt vanskeligere å avgjøre.

Et steketermometer er derfor nesten uunnværlig når det skal tilberedes culottestek til bursdagen, steke andestek til Mortens Aften eller svinestek til julebordet.

Hvis en stek er for lenge i ovnen, kan den nemlig bli tørr eller seig, og for noen typer kjøtt kan manglende gjennomstekning innebære risiko for infeksjoner, for eksempel salmonella eller campylobacter.

Kjøttets anbefalte kjernetemperatur

Vanligvis gjelder følgende kjernetemperaturer når steken skal tilberedes perfekt. Men disse er bare veiledende i forhold til hvilke typer kjøtt som ikke krever gjennomstekning.

En rød oksestek kan nemlig være både veldig rød, på grensen til rå, og rød på en måte som nærmer seg rosa.

Temperaturindikatoren ved siden av kjøttypen indikerer således den minimale kjernetemperaturen som er nødvendig for å oppnå den ønskede fargen på kjøttet. Med andre ord:

Jo høyere kjernetemperatur, jo mer stekt er kjøttet. Vil du ha en mellomting mellom rødt og medium bør kjernetemperaturen derfor lande mellom de to temperaturindikatorene.

Oksekjøtt

De forskjellige udskerningene varierer noe når det gjelder hvilken kjernetemperatur som er nødvendig for henholdsvis en rød, rosa eller gjennomstekt stek. Noen typer anbefales ikke at gjennomsteke fordi det ødelegger kjøttets struktur. Dette gjelder f.eks. indrefilet av okse.

For en culottestek, som kan nytes både rød og gjennomstekt, er følgende anbefalt:

Gjennomstekt: 65 grader.

Medium: 60 grader.

Rød:55 grader.

Fjærkre

Fjærkre bør alltid gennomstekes og derfor må kjernetemperaturen være 75 grader.

Visse foretrekker imidlertid at anda deres er rosastekt. Du må bare være klar over den helserisikoen dette kan medføre, og små barn, gravide og kronisk syke bør derfor være forsiktige. Disse personene er nemlig spesielt utsatte for å bli syke av de bakteriene som rått kjøtt inneholder.

Når man steker and gjelder følgende kjernetemperaturer.

Gjennomstekt: 75 grader.

Rosa:68 grader.

Rød:65 grader.

Svinekjøtt

Svin må alltid gjennomstekes, og dette oppnås ved en kjernetemperatur på 75 grader.

Stopp skjønt koking når temperaturen blir oppnådd når kjøttet ellers kan være tørr.

Lam

Gjennomstekt: 75 grader

Medium:70 grader

Rød:58 grader


Viltkjøtt

Gjennomstekt: 71 grader

Medium:65 grader

Rød:60 grader

Et steketermometer er viktig for et perfekt resultat

Kjernetemperaturen inni kjøttet kontrolleres ved hjelp av et steketermometer til formålet. Det er i utgangspunktet to typer - elektroniske steketermometre og klassiske steketermometre.

Et elektronisk steketermometer har oftest en sonde som settes inn i kjøttet og en separat skjerm som plasseres på utsiden av ovnen. Steketermometre av denne typen har vanligvis flere ulike innstillingsalternativer. Det kan for eksempel settes til pipe når den korrekte kjernetemperaturen er oppnådd. Du kan også kontinuerlig følge kjøttets kjernetemperatur.

Visse ovner har dessuten en innebygd steketermometer.

Det finnes også elektroniske steketermometre som brukes manuelt, men viser nøyaktig temperatur på en elektronisk skjerm i stedet for en klassisk talskive. Men de fleste termometre tåler ikke å komme inn i ovnen, og da må ovnsdøren åpnes mens temperaturmålingen pågår. Til gjengjeld finner de raskt temperaturen, slik at du igjen kan lukke ovnen, og dermed spare energi.

Det gammeldagse steketermometeret er derimot en av de enkleste typene å bruke. De fleste stikker man direkte inn i steken fra det øyeblikket du setter denne i ovnen. Her kan termometeret forbli hele steketiden. Du kan dermed følge temperaturen gjennom glasset på ovnsdøren.

Som en ekstra bonus risikerer du ikke heller at termometeret går tom for batteri når du bruker den klassiske modellen. De er veldig billige å kjøpe, og kan kjøpes for under 100 kroner. Vi har for eksempel en modell for bare 89 kroner - med indikator på hvert kjøttypes anbefalte kjernetemperatur.

Du finner den her https://quickpart.no/stegetermometer-til-almindelig-ovn/311047