Kontakt kundeservice på tlf. 31 90 00 14 - mail@quickpart.no - eller skriv til oss på chatten.
Logg inn

7 enkle tips når du skal pusse vinduer

Vinduer skal pusses av og til – selv om det er de færreste av oss som har det som favoritthobby. Vinduspussing er nemlig ikke noe man gjør kun for å se ut av rutene – det handler også om vedlikehold.

Det anbefales at man vasker vinduer 3-4 ganger i året – og i noen tilfeller oftere hvis du for eksempel bor ut til en vei med mye trafikk. Her får du våre 7 beste tips til vinduspussingen, så de tidligere nevnte 3-4 ganger er fortere overstått, resultatet bedre og du til slutt blir nesten profesjonell i disiplinen.

1. Kast et blikk på himmelen – og termometeret

Er det sol fra skyfri himmel? Så bør du utsette vinduspussingen til det blir overskyet, med mindre du er kjapp med vindusskraperen.

Når du pusser vinduer i solskinn oppstår det lettere striper, da solskinnet får vannet og såpen til å tørke fortere enn i overskyet vær. Og stripede vinduer var ikke akkurat planen når du begynte.

Hvis det fryser utenfor kan du risikere samme problem. Hvis du insisterer på å vaske vinduer når termometeret viser minusgrader, så kan du ha litt sprit i vannet. Så fruser det ikke fast på rutene når du vasker.

2. Ha utstyret i orden

Riktig utstyr gjør jobben mye lettere, og selv om du kan få tak i billige vindusskrapere og såkalte innvaskere i de fleste dagligvarebutikker, så kan det lønne seg å bruke noen kroner og kjøpe ordentlig utstyr. Spesielt fordi vindusvask er noe man skal ha gjort – og gjør flere ganger i året.

Godt verktøy er spesielt nyttig hvis dine vinduer består av smale sprossevinduer, eller har små flater med glass. Til denne typen vinduer kan du nemlig få fatt på spesielle skrapere, som passer i bredden uten å skape problemer.

Du kan også spare tid hvis du investerer i en teleskopstang som kan brukes på de vinduene som ligger høyere enn du kan nå. Så slipper du å klatre opp i stigen – og det er selvfølgelig tryggere å stå med beina trygt plantet på bakken når man skal vaske vinduer i høyden.

3. Lær teknikken til vinduspussing

Har du noensinne sett på vinduspussere når de jobber? Det kan virke nesten hypnotiserende å se på, og man kan lett bli imponert over hvor hurtig og uhindret de klarer jobben.

Det kan du også lære! Det finnes massevis av videoguides på YouTube, hvor teknikken studeres nærmere. Med tiden blir du også like effektiv, og oppgaven med vinduspussing blir en hurtig oppgave, og ikke noe som tar hele søndagen.

4. Bruk regnvann

Grunnen til at profesjonelle vinduspussere ofte etterlater perfekte resultater finnes blant annet i at de bruker vann uten kalk. Når det ikke er kalk i vannet blir det lettere å vaske uten å etterlate striper.

Nå er din første tanke at det kanskje er litt vanskelig å skulle fjerne kalk fra vannet, men det kan gjøres enkelt ved å bruke regnvann. Dette er nemlig stort sett nøytralt, og inneholder normalt lite kalk.

Har du en kondenstørketrommel kan du også bruke vannet fra den til vindusvask. Dette vannet inneholder også lite kalk – da kalken normalt binder seg i klærne og ikke kommer med ut.

5. Tilsett oppvaskmiddel – og en skvett magi!

 Bruk vanlig oppvaskmiddel når du blander vannet til å vaske med. Er det frost ute, så kan det være en god ide med litt sprit. Det gjør at vannet ikke fryser fast på vinduet. Inneholder vannet mye kalk, så er eddik noe man fint kan tilsette, for det minimerer risikoen for striper fra kalken i vannet – og er vinduene veldig skitne, så kan du ha i litt salmiakk. Det gjør det mye lettere å fjerne skitne flekker på vinduet.

Du kan også kjøpe spesialutviklet vaskemiddel til vinduer, de har noen ekstra fordeler, som for eksempel ekstra avvisende egenskaper i forhold til skitt og støv.

6. Minimer sølet når du pusser vinduer

Det kan være fristende å bruke massevis av vaskevann, men du får faktisk best resultat når du sparer på vannet. Bruk lite vann når du vasker av – så er det mindre vann og såpe som skal skrapes av etterpå.

Det gjør både vinduspussingen lettere, og minimerer risikoen for kjedelige striper når du skal vise frem resultatet.    

7. Husk karmer og vindusrammer

Vinduspuss handler ikke kun om rene ruter – men også om vedlikehold av selve vinduet. Det gjør man ved å holde det fritt for skitt, som over tid kan ødelegge både tre og kantlister.

Minst 2 ganger om året bør du derfor også rense og vaske selve vinduets skjelett, dvs. de deler som er av enten tre eller plast, avhengig av hvilke vinduer du har.

Du rengjør vindusrammen og karmen med en fuktig klut eller svamp og vanlig varmt vann med litt oppvaskmiddel. En tannbørste er også fin å ha når du skal helt inn i hjørnene.

Er dine vinduer av mahogni, så anbefaler vi at du bruker såpe som også smører treet, så det ikke tørker ut. Plastvinduer kan, i stedet for vanlig såpe, vaskes med bilshampoo. Det gir plastflatene en flott, glans når du er ferdig med å vaske.

Når du så har vasket og skrubbet karmer og rammen, tørker du av med en tørr klut.

Og 1-2-3-4-5-6-7! Vipps, så har du rene vinduer. 

Se vårt store utvalg av vinduspusserutstyr i profesjonell kvalitet her: https://quickpart.no/rengjoeringsutstyr-solceller-vinduesrengjoering