Kontakt kundeservice på tlf. 31 90 00 14 - mail@quickpart.no - eller skriv til oss på chatten.
Logg inn

Derfor skal du vaske dine solceller

Solen produserer store mengder energi. Faktisk sendes det hvert år så mye energi via solstråler mot jordens overflate at det tilsvarer 20.0000 ganger det samlede energiforbruk – på hele jordkloden.

Heldigvis forstår flere og flere at man kan utnytte solenergien ved å montere og installere solcelleanlegg på tak, uthus, gårdsbygninger og noen ganger direkte på bakken. Men for at et solcelleanlegg skal fungere optimalt er det viktig at det vedlikeholdes – og her gjelder også vask og renhold.

Hvorfor er vask av solceller nødvendig?

Solceller fungerer på den måten at det sitter en rekke dioder som fanger sollyset og omdanner det til strøm. For at diodene skal kunne fange lyset kreves det at overflaten er ren.

Alger, pollen, os og støv kan gjøre at solen ikke trenger i gjennom til solcellene, og effekten blir dårligere. Det betyr også at energiutvinningen blir mindre, og avhengig av hvor skitne panelene er så kan det være hundrevis av kroner som går tapt på grunn av manglende vask.

Det er derfor viktig å sjekke solcellene og rengjøre dem regelmessig, så sollyset kan utnyttes maksimalt og investeringen i anlegget tjenes hjem fortere.

Regnvær klarer heldigvis en del av oppgaven, og det gjør at du ikke behøver å vaske solcellene så ofte. Men forskjellige typer skitt som sot fra skorsteiner, fugleavføring og algevekst sitter godt fast, og går ikke alltid bort etter en regnbyge. Men hvor ofte bør man så vaske solcelleanlegget?

Vask dine solceller 1-2 ganger om året

Anbefalingen på hvor ofte du bør vaske dine solceller avhenger av hvor du bor. I større byer kan det ligge et lag med smog på panelene, som man slipper hvis man bor på landet. Her kan det i stedet være grusveier som skaper støv, eller mange trær som gir mer pollen i luften.

Det beste du kan gjøre er derfor å gjøre det til en vane å sjekke solcellene når du stiller klokka til sommer eller vintertid. På den måten husker du å få det gjort, og det er gode tidspunkter å gjøre det på i forhold til effekten av rengjøringen.

Om våren får du sikret at dine solceller er klare for høysesongen, og på høsten får du vasket av alt det pollen og støv som sommeren har lagt igjen.

Sørg for å velg en dag det er overskyet, da solcellene ellers kan bli varme når solen skinner. Det øker også risikoen for skader på anlegget når du rengjør det.

Sånn vasker du dine solceller

  • Det er viktig at du kun bruker vann eller spesialvaskemiddel til vask av solceller. Ellers risikerer du å ødelegge anlegget. Les gjennom produsentens anbefalinger, så er du helt sikker på at det ikke går noe galt.
  • Kalk fra vannet kan sette seg fast og gi et belegg, som med tiden reduserer effekten av solcellene. Bruk derfor regnvann, som fra naturens side har et lavt kalkinnhold eller kjøp spesielt vann uten kalk. Nå er kalk ikke noe stort problem i store deler av landet, men noen vannforsyninger har høyt kalknivå. Sjekk eventuelt med kommunen der du bor.
  • Tilpass vanntemperaturen til lufttemperaturen. Kaldt vann på varme solceller kan gi sprekker i glasset.
  • Sørg for å bruke riktig utstyr, som for eksempel en myk svamp eller klut, så panelene ikke blir skadet – og vask forsiktig.
  • Algebelegg og mosevekst er alltid verst i kantene – så vær ekstra oppmerksom der.
  • En teleskopstang kan være en god investering. Den gjør rengjøringen lettere hvis solcellene står på et større område hvor det kan være vanskelig å nå helt ut i hjørnene. Du kan finne utstyr til vask av solceller her https://quickpart.no/rengjoeringsutstyr-solceller-vinduesrengjoering
  • Skyll etter, så det ikke sitter eventuelle såperester på solcellene.

 

Husk de 3 gyldne råd:

 

  • Trå eller stå aldri på solcellene. De er ikke beregnet til å stå på.
  • Bruk aldri høytrykksrenser, skarpe gjenstander eller skrubbere. Heller ikke til ekstra vanskelige flekker.
  • Vask aldri solceller i solskinn, da panelene kan være svært varme.