Kontakt kundeservice på tlf. 31 90 00 14 - mail@quickpart.no - eller skriv til oss på chatten.
Logg inn

Spare penger på strømregningen

Selv om flere og flere husholdninger får sin strøm fra fornybare kilder, er det fortsatt en masse grunner til å spare på strømmen.

Selv om elektrisiteten som stammer fra f.eks. vindmøller ikke avgir CO2, påvirker møllene fortsatt miljøet indirekte. Dette blant annet i forbindelse med produksjon av vindmøllekomponentene og utvinningen av de materialer som brukes til disse.

Jo lavere strømforbruk, desto mer kan miljøet derfor skånes.

Dessuten er det penger å spare når du slår ned strømforbruket. Særlig i perioder der ovn og komfyr brukes ofte kan man se store variasjoner i forbruket. F.eks. under julemåneden når man baker og steker ekstra mye i norske hjem.

Men det er flere enkle trinn for å spare på strømmen - hele året rundt. Det krever bare en liten endring i dine nåværende vaner.

Bruk mindre elektrisitet ved komfyren

Komfyren koker og steker man mye ved, og man kan spesielt koke litt annerledes uten at det negativt påvirker sluttresultatet.

Bruk vannkoker til å koke vann

En vannkoker bruker vanligvis mindre energi for å koke vannet ditt enn, hvis du plasserer en gryte med kaldt vann på komfyren. Det tar også kortere tid før vannet koker, hvis du først koker vann i vannkokeren og heller det i gryten etterpå.

Dra nytte av ettervarmen

Hvis komfyren din ikke er av induksjonstypen varmer den på, selv om du slår den av den. Om du koker poteter, ris eller pasta kan du derfor lett slå av kokeplaten i fem minutter før koketiden er gået..

Maten koker nemlig ferdig i det varme vannet. Og frykt ikke - selv om vannet ikke lenger koker er det fortsatt varmt nok til å koke potetene och pastaen.

Skru ned

Mange har en tendens til å koke poteter, grønnsaker, ris og pasta ved full effekt. Men når man koker mat er det tilstrekkelig å ha termostaten på maksimal varme inntil vannet koker. Man kan deretter enkelt skru ned på middelvarme - og ofte vil du også finne at potetene har en enda bedre konsistens av å ikke kokes på maks.

Bruk mindre elektrisitet ved ovnen

Ovnen brukes ofte i lange perioder om gangen, og når du f.eks. lager en stek kan den ha en steketid på flere timer. Det er derfor en god idé å lære seg selv nye ovnvaner.

Slipp forvarming av ovnen

De fleste oppskriftene tilsier at ovnen skal forvarmes eller at "steken blir satt inn i en varm ovn." Men det er ikke nødvendig. Det forkorter steketiden, men energimessig er det ingen fordel.

Mens ovnen forvarmer sløser man nemlig verdifull elektrisitet og ovnvarme. Plasser i stedet ovnretten, kaken, brødet eller steken i en kald ovn og lar ovnen varme opp sammen med maten.

Den eneste forskjellen er at koketiden blir forlenget med omtrent 10 til 15 minutter. Men du unngår å måtte vente på at ovnen blir varm.

Det eneste unntaket er småkaker og småbrød som krever relativt kort tid i ovnen.

Dra nytte av ettervarmen

Ovnen varmer lenge etter at den er slått av. Spesielt hvis du ikke åpner døren. Slå derfor av varmen 10 minutter før bake- eller steketiden er slutt.

Ikke åpne ovnsdøren

Hver gang du åpner ovnsdøren vil du slippe en masse effektiv varme ut - og kald luft inn som skal varmes opp. Da brukes det ekstra energi som kan spares ved å la ovnsdøren være lukket. Kikk i stedet gjennom ovnens rute, og sørg for å holde denne ren, slik at du alltid har god innsikt inn i ovnsrommet.

Når du trenger å åpne døren litt kan du gjøre det raskt med bare en liten åpning. Dermed stenger du minst mulig varme ut.

Bruk varmluft og gjør plass til flere ting på én gang

Med ovnens varmeluftsfunksjon kan du skru varmen 20% ned og få samme varmeeffekt, selv om du har flere retter i ovnen samtidig. Derfor kan du fundere på at la potetene ovnbake på en plate under farsbrødet, og på denne måten spare energi ved å ikke bruke komfyren. Husk å tilpasse tykkelsen og størrelsen på potetene, slik de matcher steketiden på kjøttretten.

Du kan også ovnbage grønnsaker sammen med kyllingfiletene i stedet for å koke dem. Mulighetene er mange og tiden du sparer ved å tilberede alt på ett sted kan du bruke til å utforske oppskrifter med nye ovnretter.

Spar på elektrisiteten i kjøleskapet

Kjøleskapet går hele døgnet rundt, og det er en god energisparing å hente hvis du optimaliserer strømforbruket ditt her. Å holde en stabil temperatur i kjøleskap på 5 grader er f.eks. en god idé. Jo lavere temperaturen er, desto mer elektrisitet bruker kjøleskapet. Jo høyere temperatur, jo kortere tid vil maten din holde.

Ikke fyll kjøleskapet

Mane fyller kjøleskapet opp spesielt ved fester og sammenkomster. Jo mer du fyller kjøleskapet, desto mer må det kjøles ned. Dette innebærer at kjøleskapet også bruker mer energi.

Under de kalde månedene kan du derfor spare elektrisitet ved å kjøle spesielt drikkevarer ned utendørs, hvis mulig.

Bruk bare kjøleskapet til varer som trenger nedkjøling

I hverdagen kan du optimalisere strømforbruket i kjøleskapet ved å bare oppbevare ting i kjøleskapet som faktisk trenger å være der.

Uåpnede juicekartonger, uåpnede smøreoster, marmelader, sjokoladepålegg og lignende kan derfor være i kjøkkenskapet i stedet. Sjekk også produktetiketter på den maten du allerede har i kjøleskapet. Du vil sannsynligvis finne at flere av dem ikke trenger å være der.

Tine frysevarer i kjøleskapet

Kulden fra frysevarene bidrar til å holde temperaturen i kjøleskapet nede, og på denne måten må ikke kjøleskapet bruke så mye energi. 

Sørg for at døren er ordentlig lukket

Hvis pakningen på kjøleskapsdøren er i stykker, trekker den kulden ut av skapet og slipper varmen inn. Det øker strømforbruket og bør derfor unngås. Sjekk derfor dørpakningen hver gang du rengjør kjøleskapet - selv om kjøleskapet er relativt nytt. Pakningen kan bli løs og måtte derfor trekkes tilbake på plass.

Hvis forseglingen på kjøleskapet er i stykker, kan du finne en ny en her

Hvis du trenger hjelp på hvordan du erstatter en dørpakningen kan du få hjelp av en videoguide på YouTube-kanalen vår.

Hold et øye med strømforbruket ditt

Foruten de allerede nevnte rådene kan det også være en god idé å holde et øye med husholdningen dins strømforbruk.

Nesten alle strømleverandører gir deg mulighet å logge inn på nettet og se det totale forbruket over en gitt periode.

Dermed kan du også se med egne øyne hvor effektive energisparende innsatsene dine er.