Kontakt kundeservice på tlf. 31 90 00 14 - mail@quickpart.no - eller skriv til oss på chatten.
Logg inn

Hva er Sous Vide?

Sous Vide er en matlagingsform på linje med koking, steking og baking. Kort sagt går konseptet ut på at man langtidstilbereder sin mat (særlig kjøtt) ved en lav og svært nøyaktig temperatur. "Sous Vide" er fransk og betyr "under vakuum".

Dette er fordi maten blir tilberedt mens den er vakuumpakket i en spesiell pose til dette formålet. Dette bidrar til at kjøttet beholder smak til kokevannet, men bevarer i stedet både sin saft og styrke.

Dermed får du med Sous Vide en unik smaksopplevelse, og matlagingsformen skaper samtidig entenhetlig og mørt stykke kjøtt. Trykket fra de vakuumpakningen hjelper også ytterligere med å påvirke strukturen av spesielt ulike slags rødt kjøtt, slik at de blir finere og derfor mer møre.

Sous Vide blir mest brukt til biffkjøtt, men er på ingen måte begrenset til bare kjøtt. Grønnsaker kan også tilberedes i den samme form med de samme gode smaksopplevelsene som resultat. Det samme gjelder også for lysere slags kjøtt, som f.eks. fisk, fjærfe og svin.

Hvor lang tid det tar å lage et måltid varierer. Et litet stykke fisk trenger f.eks. bare en fjerdedel av en time, mens en cuvettestek på 1 kg trenger ca. 11 timer med Sous Vide badet.

Det er flere guider på nettet med veiledende koketider for de forskjellige typer kjøtt som du kan utforske.

Å komme i gang med Sous Vide

Hvis du ønsker å kaste deg inn i spennende Sous Vide-verden trenger du 2 ting - i tillegg til en tilstrekkelig stor gryte og det kjøttet du ønsker å lage.

En vakuumpakker med matvaregodkjente poser

Det er bare en desidert vakuumpakker som kan skape ekte vakuum, og ønsker du å komme i gang med Sous Vide, trenger du derfor en slik.

Et vakuumpakker er også en fordel å ha i kjøkkenet av andre grunner: Når du vakuumpakker maten din og fjerner oksygen fra posen, holder maten din lenger. Det kan av samme grunn heller ikke forårsake frostskader på maten du vil lagre i fryseren.

Det er viktig at du kun bruker poser til vakuumpakkeren din som er godkjent for bruk til næringsmidler. Vi har flere størrelser på lager på denne side.

Hvis du mangler en vakuumpakker finner du denne her

En Sous Vide-stav eller maskin

Du trenger også en spesiell Sous Vide stav for å kunne kontrollere temperatur og sikre at den er konstant og nøyaktig gjennom hele matlagingsprosessen.

Sous Vide-staven, også kalt en sirkulator, sikrer at vannet sirkuleres rundt under matlagingen. Dette sikrer at temperaturen er jevn i hele kjelen.

Stangen fungerer på den måten at man setter fast den på kanten av kjelen, og justeres til den ønskede temperaturen. Etterpå varmer du opp vannet og holder temperaturen konstant. Ikke slå på kokeplaten. Sous Vide-staven gjør alt selv.

Du kan også kjøpe spesielle Sous Vide-maskiner som fungerer på samme måte, men det er ikke noe behov for en panne. Her blir nemlig alt gjort i selve maskinen. En maskin er litt dyrere enn en Sous Vide-stav, men til gjengjeld er den ofte helt lydløs mens den bruks.

Er du helt ny til Sous Vide, og forventer du at du kun vil bruke den ved spesielle anledninger, er en Sous Vide-stav tilstrekkelig.

Du kan finne en god stav for prisen her

Perfekte biffer med Sous Vide

Når man steker en biff i pannen eller setter inn en culottestek i ovnen, blir varmen ikke jevn.

Først av alt gir du kjøttet en varmesjokk, noe som forårsaker at den trekker seg sammen når du setter den i ovnen på 180 grader. Deretter blir den ytre delen av kjøttet gjennomstekt, mens midten får en annen rød eller rosa farge, avhengig av steketiden og temperaturen.

Med Sous Vide er kjøttet den rosa fargen dog gjennomgående fra innsiden til utsiden, fordi kjøttet utsettes for nøyaktig den samme temperaturen overalt i like lang tid. Man setter rett og slett sin Sous Vide-stav til den kjernetemperaturen du vil at kjøttet må ha - og dermed utsettes kjøttet eller ikke på noen tidspunkt for høyere temperaturer enn det.

Du kan lese om anbefalte kjernetemperaturer for forskjellige kjøttyper her hvis du er i tvil om hvordan kjøttet får akkurat den rette fargen til din smak.

Hva matlagingsformen Sous Vide gir til kjøttet i perfekt tekstur og smak, kan det ikke tilføye til utseendet. Når kjøttet er ferdig ser det nemlig mest av alt kokt ut.

Dette kan enkelt korrigeres etterpå: Du steker nemlig bare kantene i 30 sekunder på en glohet stekepanne eller grill for å få det perfekte utseendet. Og værsågod!

Et perfekt stekt kjøttstykke som gjestene garantert vil berømme.